Khamis, 2 September 2010

FRIED CALAMARI


nie menu masa kOi blk kpg haritu dah xtaw nk masak apa tetiba je hubby ckp nk mkn sotong goreng tepung nasib la teringat k.ayu ada buat apalagi terus menyelongkar umah k.ayu...jgn marah akk kOi dah kemas elok2 blik yer....mmg best beb tapi kOi xda la guna semua bahan yg dlm resepi sebab kat kampung bukan nyer mak kOi guna benda2 gitu so kOi pepandai la edjust ampun sekali lg ye akk...

FRIED CALAMARI

Ingredients:-
500g sotong
1 cawan tepung gandum
1 sudu baking powder
1 biji telur
sedikit garam & lada sulah
1/2 sudu Italian herbs - guna rempah kari je
1 sudu kecil paprika - xda stok
1 sudu kecil serbuk cili
3 btg daun kari - kOi tambah

Method:-
Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering. Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah. Pukul telur sikit dan masukkan sootng , ketepikan. Gaul tepung, baking powder, garam, lada sulah, italian herbs, paprika dan serbuk cili. Masukkan sotong yg telah digaulakn dengan tepung, salutkankan sotong dengan tepung. Goreng dalam minyak terendam hingga kekuningan.Hidangkan dengan Sos Tatar dan sos cili.
Sources:-From the net

2 ulasan:

  1. suke la sotong nih...dah lama tak buat..nyum nyum..tiup semngat biskut kat aok..hahhaa

    BalasPadam
  2. izah : hahaha terima kasih atas tiupan tuh ehhh nape bau petai nie...kahkahkah

    BalasPadam