Rabu, 1 September 2010

IKAN SUMBAT CILI/IKAN BELAH BELAKANG

AsSalam semua...
lamer gile kOi xupdate kan..bukan apa minggu lepas bz dgn keje sampai masa nk ngular pon xde..pehtu pc lak masuk icu nie pon guna pc opismate kOi...rindu nk g jejalan umah kawan2 yg lain, mesti dah byk n3 kOi terlepas nie..jom layan antara menu berbuka kOi yer...
Ikan Sumbat Cili

Bahan :
2 ekor ikan cencaru/jaket - belah belakang
2 biji cili merah
2 biji cili padi hijau
1 biji cili padi merah (pedas)
1 biji bawang besar - potong dadu
1 biji bawang putih
10 btg daun kari muda
sedikit air asam jawa
garam + gula secukup rasa

Cara :
1. Sapukan sedikit garam pada ikan cencaru/jaket - ketepikan
2. Tumbuk cili merah dan cili padi seta bawang putih - jgn terlalu lumat
3. Masukan bawang besar yg dipotong dadu dan daun kari - gaul rata
4. Perasakan dgn air asam jawa,garam dan gula
5. Masukkan bahan tumbuk ke dlm ikan dan balut dengan daun pandan
6. Goreng kan ikan tersebut...
k la next time lak yer...tuan punyer pc dah menunggu kat blkg kOi hehehe...

2 ulasan:

  1. salam mizwa..duk tgh siap2 utk brbuka ke tu..silakan..kita pun amik rspi org jgk..dah bnyk ke wak ckut tu..slmat brbuka ye..

    BalasPadam