Jumaat, 3 September 2010

NASI TOMATO

AsSalam dan selamat pagi...
sekejap masa berlalu kan hari dah 24 ramadan hanya tinggal 6 hari tuk kita berpuasa...terasa sayu hati ntah2 sempat lagi x tuk kita berpuasa tahun hadapan....semoga ibadah kita selama sebulan ini tidak sia2 yer...
menu nasi tomato nie kOi masak masa cuti 31 Ogos baru nie..hari cuti boleh la masak yg byk kerenah sikit lau hari kerja mmg xsempat la blk umah kul 545 baru sampai...teringat dlu masa kecik lau kenduri org akan hidang nasi tomato nie dalam talam, dlm talam tuh die letak nasi kat tengah dan seketul daging yg agak besar dan air asam dalam mangkuk....cara nk makan lak setiap org amik la nasi sorg sikit tarik ketepi berhadapan dgn org yg nk makan lau nk tambah juz tarik lg nasi dari tgh...mmg rindu stail mkn macam tuh sb skrg nie mmg dah xda lg huhuhu...mmg best mkn cara tuh dapat mengeratkan silaturrahim tapi silap boleh bergaduh bdk2 sb berebut daging kahkahkah tapi mmg heaven.....
nasi tomato nie kOi masak xda sukatan nyer ikut jer nk letak hahaha tapi kOi share la resepi agak2 tuh...

NASI TOMATO

Bahan :
4 pot beras - (pot yg disediakan lau beli rice cooker) - basuh dan toskan
3 biji bawang merah *2 biji bawang putih* (blend/tumbuk)
3 cawan susu cair - kOi guna susu full cream
2 cawan air
2 sb rempah nasi tomato/daging (lau xda guna rempah kurma)
3 sb tomato puree/sos tomato
rempah 4 sekawan
1/2 biji karot - blend (optional)
kismis/kacang peas/gajus
garam
minyak/majerin - kOi guna majerin

Cara :
1. Panaskan majerin sampai cair masukkan rempah 4 sekawan dan bawang yg diblend @ tumbuk tadi biarkan sedikit garing
2. Masukkan rempah tuk nasi tomato biarkan hingga rempah masak
3. kemudian masukkan karot yg diblend, tomato puree, susu,air, garam dan kismis biarkan mendidih kemudian masukan beras.
4. Boleh ditaburkan dgn bawang goreng sebelum dihidangkan

* Lau kat kpg kOi org calu masak nasi tomato cicah daging rebus dgn air asam jadi air rebusan daging boleh digunakan tuk masak nasi yer...




Tiada ulasan:

Catat Ulasan