Rabu, 17 Ogos 2011

MAKARONI BAKOOOOO

Salam semua....

agak kemalasan nk mengupdate hari ni,keje xbyk mood jer yg kureng huhuhu :(...malas nk masak nk so buat macaroni bakar nie,resepi amek kat umah kak amal, memula nk buat yg jenis ada sos putih tuh tp badan macam xbrapa segor je so buat la yg simple dimple cenggini


Guratan Makaroni ( Gratin)

makaroni - tak penah sukat kira ikut sedap tangan je , rebus sampai lembut dulu yek
500 ml susu
2-3 sudu tpg gandum ( 3 sudu keras dan boleh potong letak pinggan tapi lebih yummy klu lembik so guna dlm 1 atau 2 sdb je tpg gandum utk 500 ml susu)
bwn besar 1 labu
serbuk lada hitam
garam gula sesedap rasa
udang or any other sea food kalau mau
ayam pun boleh juga
karot or any other vege yang suka
cheese - cheddar/mozarella

cairkan butter dlm pan then tumis bwg besar hingga naik bau...then masuk ayam/minced beef or seafood, kacau rata seketika then masukkan susu dan kacau rata. bancuh tpg gandum dgn skit air dan tuang ke dlm pan. perasakan dgn lada itam, garam, gula or any perisa yang nak letak. lastly masukkan macaroni dan kacau rata. tuang ke dlm loyang then tabur parutan keju samada mozarella or cheddar, klu malas amik je cheese slice tu taruk atas . bakar/grill dlm preheated oven at 180 for 10-20 minit.

Tiada ulasan:

Catat Komen