Khamis, 10 Jun 2010

SUP AYAM HADNYAI

AsSalam semua...kali nie menu kOi sup ayam hadnyai yg kOi dah lama amik resepi dari akak jawa jepun tuh cuma baru nk terbuat tapi bkn la baru sgt yer sb dh lama jgk tapi baru nk update..biarlah lewat asal mencuba jgk kan..jom layan resepi nyer..thanx to kak hana dan seangkatan yg terlibat dlm resepi nie...

Bahan-bahan
800 g ayam, dipotong sederhana besar
5 batang serai, dititik
7 cm lengkuas, diketuk
2 batang saleri, dikerat2
2 biji tomato, belah 4 setiap satu (resipi asal tak letak)
sepeket cendawan - kOi tambah
5 - 6 cawan air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa
2 kuntum bunga lawang#
5 biji buah pelaga#
3 kuntum bunga cengkih#
1 batang kayu manis#(#rempah tumis)
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3-4 biji cili padi*
4 cm halia*
1 camca teh lada hitam(resipi asal tak letak)*
2 camca besar ketumbar*
1 camca teh jintan kasar*
1 camca teh jintan halus*(*dikisar halus)
Hirisan daun sup/daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan

Cara-cara
1.Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis rempah tumis, serai, lengkuas dan bahan kisar halus hingga harum. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Masak hingga ayam kecut kurang lebih 5 minit.
2.Tuang air dan masukkan saleri. Gaul rata dan renih hingga ayam masak. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin. Akhir sekali masukkan tomato, cendawan dan masak 1 - 2 minit lagi.
3.Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedap juga dihirup begitu saja. Jika suka boleh perahkan limau nipis.

Selasa, 8 Jun 2010

SIZZLING GARLIC BEEF

AsSalam semua...salam bersiaran kembali...xbetah rasanye lau xupdate lelama cenggini...tiap hari pasang niat nk update tapi masa mmg x mengizinkan..so nie la menu pertama setelah berhenti seketika he3..tapi menu nie dah basi taw dah lama masak dah kemana2 pergi nyer he3...sizzling garlic beef nie mmg sedap terasa kepanasan lada hitam...menu nie kOi amik kat umah adik siam kita si Ika Bangkok..budak tuh mmg rajin bebetoi la asik memasak jer setiap hari ada saje menu gempaq die kuar jom layan resepi nie...try la dijamin mmg sedap walau makan dgn nasi panas jer...

SIZZLING GARLIC BEEF

Bahan-bahan (4 org):
500gm daging batang pinang - dipotong nipis2
1 camb soy sauce
3 camt tepung jagung
1 camt minyak bijan
1 camt coarse black pepper - yang kasar
3 camb minyak kacang - kOi guna myk bese aje
1 labu bawang besar - yang kuning potong wedges
4 ulas bawang putih - crushed
bunga kobis - dipotong kecil
brokoli - dipotong kecil
160ml vegetable/chicken stock
2 camb kicap manis
KITA TAMBAH SOS TIRAM dgn AIR RENDAMAN SHIITAKE :D - kOi xtambah xda stok

CARA-CARA:
1. satukan daging, soy sauce, tepung jagung, minyak bijan dan black pepper di dalam mangkuk besar dan gaul rata
2. panaskan 3 camt minyak kacang dan masukkan 1/4 daging perapan tadi dan kacau 1-2 min atau sehingga daging keperangan. setelah itu keluarkan
3. masukkan lagi 3 camt minyak kacang dan ulangi proses ini sehingga daging habis di goreng
4. panaskan lagi kuali dengan lebihan minyak kacang dan tumiskan bawang besar
5. masukkan pula bawang putih dan kacau sehingga naik bau. setelah itu bolehlah dituangkan stock dan sayur2an lain, kacau sehingga sayur agak lembut
6. masukkan kesemua daging goreng tadi dengan kicap manis dan biarkan sehingga daging masak dan lembut
7. bolehlah dihidangkan bersama2 dengan nasi putih




* NAK MINTAK TLG KEKWN SIKIT LA CMNER NAK BUAT STATIC N3 KOI XTAW LA...

Khamis, 20 Mei 2010

AWARD

The Sunshine Award nie kOi dapat dari k.madiha aka k.ratna dan k.nuridah...thanx to akk2 berdua yer...


"The Sunshine Award is awarded to bloggers whose positivity and creativity inspire others in the blogging world."
Friends, when you write about this award, you may follow these rules:
i. Nominate 12 more bloggers.
10. k.zati
11. CMG
12. k.rani
ii. Put the logo onto your sidebar or within a post.
iii. Link the nominees within your post.
iv. Let the nominees know they have received this award by commenting on their respective blogs.
v. Share the love and link to the person from whom you have received the award
***terima kasih yg teramat sgt kOi nk ucapkan kepada semua rakan2 yg sudi memberikan pendapat,komen serta tips2 utk kOi dlm n3 sebelum nie...Insyaallah semua tu xakan kOi pandang sepi sahaja...skrg nie kOi tgh merancang sesuatu (mcm gempaq je) he3...
***ermmm kOi rasa akan berdiam diri seketika tuk sementara waktu nie bagi memberi laluan kpd kerja2 opis yg makin melambak atas meja opis kOi (bkn apa xsempat nk xperimen lgsg sb kekdg malam baru blk so kat kedai la tempat kOi bersantap) dan jgk tuk future projek kOi...
terima kasih kepada yg sudi bertandang ke rumah kOi yer dan terus2kan lah utk dtg lagi tapi utk seketika ini rumah ini akan sunyi sementara taw..nnt bila kOi dah start berblog semula jgn xmo dtg lak yer...
salam rindu utk semua yer...

Jumaat, 14 Mei 2010

KEJUNG TANGAN

AsSalam..salam jumaat yg indah...sampai lg kita ke penghujung minggu yer sekejap je masa berlalu...ermm kali nie kOi nk mintak pendapat kengkawan jer disamping nk tunjuk aktiviti kejung tangan nie ha3...matlamat utama kOi buat blog nie sb kekunun nyer nk biz kek tapi dah tertukar lak jd blog makan2 tapi xpe la asalkan kOi bahagia dan dpt ramai kawan baru...skrg nie kOi dah dlm perancangan nk buka satu lg blog tuk kek sahaja (ok x)...disitu kOi akan fokus tuk jual kek aje no more resepi...tapi masalah nyer mcm mn kOi nk dpt market (kOi xmanis mulut tuk berbicara sal nk jual kek dgn org) selama nie pon kOi dok buat bawa g opis kOi, opis hubby xpernah pon org ode (xsedap kot) masalahnya tiap kali bawa licin aje siap suh bawa lg (bkn oder taw) lg satu kOi bukan suka2 hati je buat kek nie kOi pergi belajar jgk so that mean xla teruk sgt kek kOi kan...baru2 nie ada beberapa org kawan tanya kOi sal cuppies, katanya nk oder tapi bila bgtaw harga terus senyap jer memula beria giler...xpe la bukan rezeki kOi agak nyer...ermm mahal sgt ker lau kOi nk jual cuppies RM30 tuk 16 biji...cuba kengkawan semua bagi pendapat sikit...




saje jer melatih tangan yg dah lama xdesign cupcake nie, abaikan la sb warna xbyk pilihan malas nk byk lgpon saje nk praktis jer..lau ada design pelik2 tuh sb nk abiskan bc aje...

Khamis, 13 Mei 2010

NASI PILAU UDANG

Nasi nie kOi lawan kan dgn ayam masak minang tuh..mmg sedap nasi nie tapi akan bertambah sedap jika ada jelatah atau acar rempah ker sesuai la tuk meneutralkan rasa rempah (mcm CMG ckp ler)...resepi nie kOi amik dari blog k.nuridah atau fiqah99 tuh..thanx yer akk..kOi copy paste kat sini tuk share dgn org lain lak...


Nasi Pilau Udang

Bahan-Bahan
500 gm udang besar dibuang kepala dan kulitnya serta urat-uratnya
1 biji bawang besar dihiris halus
sedikit minyak untuk menumis

Bahan Kisar

1 biji bawang besar
2 batang lada hijau
1 batang lada merah
1 ulas bawang putih
1/2 ini halia
2 tangkai daun ketumbar
1 biji tomato kecil
1 sudu makan serbuk lada
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk kunyit
garam secukup rasa
air perahan limau daripada 1/2 biji limau kuning

Cara-Cara

1. Panaskan minyak, masukkan bawang. Bila bawang nya sudahgaring, masukkan bahan-bahan kisar dan garam.
2. Dikacau rata. Perahkan air limau, kemudian masukkan udangsetelah bangkit bau bahan tumis.
3. Dimasak lagi atas api sederhana hingga kuahnya pekat.

Cara Menyediakan nasinya

Bahan-Bahan
500 gm beras basmathi dicuci dan ditoskan
sedikit minyak sapi

Bahan untuk ditumis
1 biji bawang dihiris halus
4 kunutm bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 kerat kayu manis dalam 3cm panjang

Bahan Kisar

2 ulas bawang putih
1 inci halia2
1/2 cawan air
sedikit air mawar untuk mewangikan nasi
sedikit garam
sedikit perwarna kuning

Cara Membuatnya
1. Panaskan minyak sapi, masukkan bahan untuk ditumis.
2. Apabila bawang nya telah layu, tambahkan air, air mawar dan garam.
3. Bila airnya mendidih, masukkan beras, ditutup dan dimasak.
4. Bila nasi mula kering, bubuh sedikit pewarna pada nasi itu.
5. Renih selama lima minit. Kemudian masukkan udang yang telah dimasak dengan rempahnya sekali. Biarkan udang tertutup dengan nasi.
6. Masak hingga wap mulai meluap dari periuk, kacau nasinya supaya bercampur dengan bahan pewarna. Masak hingga nasinya tanak.

*tuk 2 menu nie kOi xbuat la sebanyak mana yg ada dlm resepi...mcm nasi tuh kOi xguna kan beras basmathi pon guna berasa besa jer..jgn terkezut lak tgk nasi panjang he3..

AYAM MASAK MINANG

AsSalam semua...malas nk ckp byk2 rini..badan xbape sihat nie..kOi sokmo gini lau hubby xda mesti la nk jadi mcm2 lau bukan sakit mesti jdi pape sekeliling kOi...tapi itu semua kan ujian dari NYA tuk hamba2 yg disayangi...jom layan menu nie kOi amik dari umah CMG, chef dari sedenak yg tersohor tuh...sedap tau ayam nie rasa die lain la, susah nk so lebih senang lau korang sendiri yg try test...thanx to CMG, kOi copy & paste kat sini yer resepi CMG...

AYAM MASAK MINANG - CMG

BAHAN-BAHANNYA :
1 ekor ayam, dipotong 12 (mat potong 16)
20 tangkai cili kering, kerat, rendam air panas, tos dan kisar halus
3 biji bawang besar*
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 cm halia*
1o biji buah keras*
2 cm kunyit hidup*(*dikisar halus)
5 cm lengkuas, diketuk
2 batang serai, diketuk
200 ml santan (mat guna susu sejat)
1 kiub ayam "Maggi"
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :
Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan.

Panaskan minyak dalam kuali, masukkan serai dan lengkuas titik, tumis hingga harum. Masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tambah cili kisar dan terus menumis hingga cili dan bahan lain garing.
Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Biar ayam kecut sedikit. Tambah santan, kacau dan masak dengan api sederhana.

Masukkan asam gelugur, garam secukup rasa dan sedikit gula (mat guna gula melaka). Kacau sebati.
Masak hingg kuah pekat dan sedikit kering, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam2man...

Selasa, 11 Mei 2010

BROWNIES MOCHA MELEKIT

AsSalam semua...antara salah satu brownies tersedap yg kOi pernah buat..mmg kOi suka ngat dgn rasa nye yang moist dan kaya dgn ke"chocolate"tannyer...kOi mmg syorkan pada yang suka brownies tuk try brownies nie pasti xmenghampakan..kOi dpt resepi nie dari k.ieda marlida yg suka memasak tuh...thanx akk share resepi nyer dgn kitaorg yer...

BROWNIE MOCHA MELEKIT

Bahan-bahan
250 g coklat,dipotong kiub
125 g mentega
150 g gula kastor
120 g krimer sejat marigold
1 sudu besar butir-butir kopi @ 100 ml kopi yg pekat - kOi guna 1sb nescafe
4 biji telur dipukul pelahan
100 g tepung berserbuk penaik * - 100gm tpg gandum + 1 st SB
1 sudu teh serbuk penaik *
50 g serbuk koko *
(semua bahan bertanda * di ayak bersama)

Cara-cara
1.Panaskan ketuhar pada suhu 155c.Gris dan alaskan acuan berbentuk empat segi 18sm dgn kertas minyak.
2.Campurkan coklat,mentega,gula,krimer sejat marigold dan butir-butir kopi dlm periuk.masak di atas api perlahan sehingga campuran menjadi rata(ibu guna cara double boil)
3.alihkan campuran itu drp api,masukkan adunan tepung,kacau rata dan tambahkan telur. 4.Tuangkan adunan ke dalam acuan yg disediakan.kukus bakar(bain marie) kek selama 30 min. 5.Biarkan kek selama lebih kurang 6 jam sebelum mengalihkannya dr acuan.Utk mempercepatkannya, sejukkan kek di dlm peti sejuk selama 1 jam sebelum di potong.

brownies nie kOi buat sama hari dgn kuih lapis pes kacang merah tuh...saje buat sb keesokannya ada kawan hubby nk dtg umah...tgk la potong ikut sedap jer sebab nk cepat...kwn2 hubby pon ckp sedap kedua-dua kuih yg kOi jamukan so apalagi kawan2 try la buat yer...sape yg dekat dgn kOi lau xmo buat boley oder k..ahakkkkkzzz (ada ke yg nk oder)...ermm lepas nie slow sikit la kOi nk mengupdate yer sb hubby xda nnt masak pape xda org nk mkn pon...hubby g Tanjung Longgok kat Johor tuk operasi penembakan lak...minggu depan baru blik...sobsob sedey nie asik kena tinggal jerk...