Jumaat, 13 Ogos 2010

KUIH BAKAR BIJAN

AsSalam semua...
hari ke 3 kita berpuasa...alhamdullilah masih sempat menunaikan ibadah pose ni..kOi nk kongsi rezeki kOi tuk berbuka semalam kuih bakar bijan..kOi amek resepi kat umah k.ummi koantan...kOi cuma buat setengah adunan jer pehtu guna acuan tart dpt dlm 12 biji...mmg sedap kuih nie lembut dan sedang molek manis nyer...

KUIH BAKAR BIJAN

Bahan:-
• 1 cawan gula
• 1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
• 2 cawan tepung gandum
• 2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml)
• 2 sudu makan mentega
• 3 biji telor
• 1/2 sudu teh garam
• pewarna hijau
• bijan
Cara-Cara:-
1. Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
2. Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
4. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (*ummi set oven 165C selama 1 jam 15 minit)

nie la kuih bakar bijian yg kOi buat ada yg terlupa letak bijan hahaha sebab dok bz msk benda lain jgk...

kOi buat kuih ni xsampai sejam pon lgpon koi guna acuan kecik so xyah la bakar lelama sgt...kOi sorang mkn 4 biji (buruk lantak nko) masa berbuka tuh tapi xmkn nasi lg la...mmg sedap ngat tambah2 mkn masa panas perggggggghhh KOI POSE LA...

nie lak kuih bakar bijan yg dijual rhodong kOi...sape2 area penang boley la beli dgn die tapi tempat2 lain pon boley yer sebab kuih nie boleh difrozen kan...sedap taw kuih bakar yg rhodong kOi nie jual...die mmg ada menjual dekat pasar mlm, pasar fama dan tempat2 ekspo...nk taw lebih lanjut boley melawat ERIYN

Khamis, 12 Ogos 2010

PANDAN SLICE CISKEK

AsSalam semua...
Salam Ramadhan ke-2...mcm mn berpuasa semlm??? tentu ada mcm2 citer kan...byk ke lauk pauk disediakan tuk berbuka dan bersahur..kOi simple je menu tuk berbuka dan bersahur...gambar pon xsnap malas tul la nk snap pic makanan skrg nie huhuhu...
ok menu hari nie bukan menu berbuka atau bersahur...menu nie sekadar tuk mencuba resepi yg dah lama diprint lgpon cheese tuk kek ni dah lama sgt beli xmenjadi je xperimen nyer...mungkin org lain dah lama buat tapi kOi baru try aje la...resepi yg diamek dari blog CMG asal dari ros nun di jepun...thanx both of u...

PANDAN CISKEK

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 ml susu segar
4 keping slice cheese (cheesedale)
70 g mentega
70 g gula halus
70 g tepung gandum, diayak
4 biji telur gred "B"
1 camca teh pandan paste
Sedikit pewarna hijau
Beberapa titik esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
1.Siat2 slice cheese dan masukkan ke dalam susu segar, panaskan susu dan kacau hingga keju larut, masukkan mentega, pandan paste dan sedikit pewarna hijau, kacau rata dan sejukkan (mat guna kaedah double-boiler)...
2.Asingkan putih dan kuning telur, pukul kuning telur hingga pucat dan masukkan no. 1, kacau rata. Masukkan tepung dan gaul hingga sebati. Ketepikan.
3.Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan putar hingga menjadi meringue. Kaup balik meringue ke dalam no.2 dan masukkan esen vanilla, gaul hingga rata.
4.Tuang dalam tin yang telah disapu mentega, letak tin dalam bekas lain dan tuang sedikit air hangat (kalau guna tin spring foam, balut bawah tin dengan aluminium foil, utk mengelakkan air masuk). Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit, kemudian turunkan suhu kepada 140C dan bakar lagi selama 40 minit. Bila masak, keluarkan kek dari tin dan sejukkan sebelum dipotong



SELAMAT BERBUKA DAN BERSAHUR KENGKAWAN....

Rabu, 11 Ogos 2010

APRON KUNING SAPE YG PUNYER....

agak nya apron kuning nie milik sape yer...
oppsss lupa nk citer nie sebenarnya GA dari blog kelly ...kOi pon first time masuk GA nie xpernah dibuek kOi masuk GA nie...tapi mana tahu rezeki kOi nk dpt apron dari Kelly kan...ermm kOi kenal kelly pon sb die menegur kOi dlu masa die mula2 buat blog...die nie mmg rajin mencari sahabat baru sb kOi tgk dah ramai follower dan rakannyer dlm blog list lg satu kebanyakan blog yg kOi g calu ada nama die...hihi
k la sape2 yg mencuba nasib boley la buat mcm kOi jgk tapi kena la melawat blog kelly dlu tuk mengetahui lebih lanjut yer...

BLUEBERY OREO CISKEK

AsSalam semua
Salam Ramadhan tuk semua pengunjung blog kOi nie..semoga kita semua mendapat keberkatan dan amalan kita diterimaNYA selama bulan ramadhan nie dan bulan2 lain...dah malas nk tulis panjang sebab tadi tdi dah terdelete post pasal kek nie..jom layan resepi yg kOi amek kat blog ika...

BLUEBERRY CHEESE CAKE
Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam - lebih kurang 200g - guna biskut oreo
125 gm mentega tanpa garam - letak 100g

Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream)
250 gm krim keju
165 gm gula kastor - letak 150g
1 sudu besar jus lemon- 2 sb

Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal
100ml air- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit

Topping
Blueberry topping secukupnyer
Jus lemon
Gula caster
Sedikit air
Cara-cara
Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry(kOi tabur biskut oreo yg dikisar).Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. >>Lepas dah keras adunan cheese boleh sapukan fresh cream yg dpukul sebelum dtuangkan kuah topping, lebih kurang 150ml fresh cream.
Buat topping dgn mencampurkan bhn topping semua sekali, apabila telah mendidih,tutup api. Sejukkan.
Tuangkan kuah topping hingga habis.


cantik tak ruper bentuk kek kOi hahahaha


Isnin, 9 Ogos 2010

BANANA CHOC CHIP MUFFIN

Banana Choc Chip Muffin
Sumber : chefwan (kOi amek kat blog maklang)
Bhn :
1/2 cwn butter
1 cwn brown sugar
1 biji telur
1 cwn pisang masak, dilecek
1st soda bikarbonat
2sb air panas
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 st garam
1/4 cwn choc chip

Cara
-Putar butter + gula hingga gebu
- Masukkan telur dan pisang
- Masukkan soda dan air panas dan tuang dlm adunan tadi
- Masukkan tepung, garam dan choc chip
- Kaup balik hingga rata.
- Sudukan adunan dlm muffin dan tabur sedikit cchip utk hiasan diatasnya
- Bakar selama 20' minit

*maklang sarankan jgn terlalu penuh isi adunan sbb muffin ni naik tinggi wpun tak guna bpowder

Selasa, 3 Ogos 2010

AYAM GORENG MAYO

kOi sambung dgn menu ayam goreng mayo lak yer sepatut nye dah post ritu lg tapi disebabkan bz xsempat la kOi nk meroyan kat sini...resepi nie kOi amek kat blog kak dayangjack tapi kOi menderhaka sikit ler hehehe ampun akk....resepi yg simple tapi sedap xyah makan dgn nasi pon ok ratah gitu jer cicah dgn sos ker....

Ayam Goreng Mayo

Bahan-bahan :
10 ketul ayam
1/2 cawan tepung goreng serbaguna ala KFC (letak lebih pun ok)
sedikit air sejuk
1 sudu makan mayonis

1 sudu besar rempah daging - kOi tambah
sedikit garam - kOi tambah

Cara-cara :
Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perapkan sebentar selama 30 minit (simpan dlm fridge). Sediakan kuali dan minyak utk goreng terendam. Pastikan minyak sudah cukup panas. Gorenglah ayam hingga masak keemasan

kOi xbyk tepung serbaguna tuh yg nmpk mcm kureng jer tepung nye...

DAGING KANDAR

AsSalam..dah seminggu baru sempat nak update blog nie...minggu nie betoi2 bz keje melambak2 ataih meja....tapi kOi still aktif kat fb hehehe sb kat fb xyah taip byk2 senang citer sikt...nie pon amek masa sikit nk cuci sawang kat sini lgpon mesti ramai dah muntah ijo tgk sotong jer...jom layan menu daging kandar lak...buat nie masa blik kpg ritu tgk ada daging kat umah maka terjadi projek yg sudah lama di idamkan tapi malang nye pulak xda resepi yg dah diprint so ingat2 lupa hantam ja resepi ni tapi rasa nye tetap umpppp sb bila kOi check blik resepi mmg semua yg diperlukan ada cuma qty jer xsama....rasanye resepi asal dari dapur k.asma dan ramai yg dah cuba kan....resepi nie kOi amek dari blog k.chikmi...thanx to all of kakak2....
DAGING KANDAR

Bahan-bahan ( 6 orang )
1/2 kg daging
6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
2 sudu besar kicap pekat maggi
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
1 labu bawang besar(dimayang)
1 ulas bawang putih (dimayang)
KUlit kayu manis dan bunga lawang
sedikit daun kari
garam dan perasa


Cara-cara
daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
sesuai dimakan dengan nasi dan roti

biler sebut sal k.chikmi nie kOi nk bagitaw la pada sesapa yg dok carik nonstick pan tuh boley la ushar2 blog die sebab die ada jual benda2 nie : -

pic nie semua kOi amek dari blog chikmi yer...nak taw lanjut pergi la blog die yer...kOi pon tgh menunggu turn nie sb dah terlepas kapei ke2 huhuhu....