AsSalam semua...
hari ke 3 kita berpuasa...alhamdullilah masih sempat menunaikan ibadah pose ni..kOi nk kongsi rezeki kOi tuk berbuka semalam kuih bakar bijan..kOi amek resepi kat umah k.ummi koantan...kOi cuma buat setengah adunan jer pehtu guna acuan tart dpt dlm 12 biji...mmg sedap kuih nie lembut dan sedang molek manis nyer...
KUIH BAKAR BIJAN
Bahan:-
• 1 cawan gula
• 1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
• 2 cawan tepung gandum
• 2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml)
• 2 sudu makan mentega
• 3 biji telor
• 1/2 sudu teh garam
• pewarna hijau
• bijan
Cara-Cara:-
1. Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
2. Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
4. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (*ummi set oven 165C selama 1 jam 15 minit)
kOi buat kuih ni xsampai sejam pon lgpon koi guna acuan kecik so xyah la bakar lelama sgt...kOi sorang mkn 4 biji (buruk lantak nko) masa berbuka tuh tapi xmkn nasi lg la...mmg sedap ngat tambah2 mkn masa panas perggggggghhh KOI POSE LA...