Khamis, 18 Ogos 2011

NASI ARAB

Taraaaaaa ni la menu yg kOi masok masa kawan hubby datang berbuka di umah ritu...kOi amek resepi ni dari umah kak nor ganu,ngeeeeeeee asik "rosek" umah kak nor aje nie,jgn marah naa...kOi suka tgk byk menu nasi kat umah kak nor....terima kasih tuk kak nor, dec-sec-girl & ain...kOi kongsi resepi kat sini pulok yea....


NASI ARAB
by dec_sec_girl MyR

sumber : Ain

Bahan-bahan ( 3 orang )
6 ketul ayam ~ k.nor guna daging - kOi guna daging
4 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
1 btg kulit kayu manis
1 kiub aya m
1/2 sdk jintan manis
1/2 sdb lada hitam
1/2 sdk jintan putih
3 cwn beras basmathi
5 cawan air
2 sdb minyak sapi - kOi guna majerin jer
1/2 biji bwg besar - di maya ng
1/2 cawan sos tom ato
2 sdb rempah ku rma
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Bwg merah,bwg putih, halia ditumbuk kasar.Masukan ayam, jintan manis, jintan putih, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, lada hit am, kiub ayam, rempah kurma,air dan bhn yang ditumbuk tadi kedlm periuk. Masukan garam dan gula. Masak sehingga sup mendidih dan ayam masak.
  2. Beras basmathi dibasuh dan direndam selama 20 minit . Selepas itu toskan beras.
  3. Apabila sup ayam telah siap, asingkan sup dan ayam. Bahan2 rempah kasar dan bwg yg terdapat dlm sup tadi dikisar secara halus. Masukkan 1 cwn cawan sup bg menggantikan air semasa mengisar.
  4. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Masukan bawang besar dan masak sehingga sedikit layu. Kemudian masukan bahan yg dikisar td.Tumis sebentar dan masukan 3 cawan sup dan tomato sos. Masukkan sedikit garam dan gula. Apabila hampir mendidih tutupkan api.
  5. Masukan beras ke dlm periuk nasi dan diselang selikan dgn ayam. Kemudian masukkan (no.4) tadi. Tunggu sehingga nasi masak. Bleh tabur dgn se di kit bwg goreng, daun sup dan daun bwg.Nasi ini sedap dimakan de ngan acar timun.

* K.Nor skip step no 5, bila sup dah dimasukkan dlm step no4 dan dah mendidih, terus masukkan beras dan daging. Letakkan periuk kat rice cooker dan masak lah hingga nasi masak. - kOi pon buat cenggini lgpon xguna daging dlm nasi

* disebabkan tak ada stok daun bawang dan daun saderi, K.Nor ganti dgn daun ketumbar, lg wangi bau nasi tu ..

mmg sedap nasi nie, cuma kOi xmasuk kan daging sekali dgn nasi sb stok terhad huhuhu...kOi tgh masak hubby dok tanya bau apa nie sedap nyer hehhehe..try la yea...
assalamualaikum

selamat pagi yeop2 dan yong2 seme,harini teman awal bebenor sb mood rajin sudah ada ahaakkkzzz....saje je harini nk update pepagi sb ingat tengahari sikit nk update lg hohohoho ( mcm terlebih2 menu pulok) bkn apa tahun lepas masa ramadhan punya masak & snap pic tp xsempat habis buat n3 pehtu gambo byk xupload dok terbiar aje...yg betoi takut virus ajaib tuh dtg jer...

ayam black paper ni dmasak kala stok brg basah hampir pupus dlm fridge(kOi ni jenis lau kering betoi baru gedik2 nk beli brg,lgpon kawasan umah kOi senang nk dpt stok brg2 basah yg segar2 dari laut ke darat ke xla kesah sgt)...tgk2 ada ayam 3 ketoi aje,mula nk masak kicap aje tp pk blk asik2 masak kicap aje buat yg len la pulok...hubby lak ckp masak black paper la pulok...kOi masok ringkas je ntah dah pernah post,malas la nak cari so kOi bg resepi lain ler...


AYAM BLACK PAPER

BAHAN :-
1. ayam - 3 ketoi
2. bawang putih - seketoi
3. bawang besaq - seketoi
4. halia - 1 inci (dimayang kasar)
5. cili padi - ikut suka
6. sos black paper - ikut suka
7. minyak - ikut suka nk minyak melaut boh la 5kg
8. mulut - utk masuk kan ayam bila nk kunyah hahaha

CARA :-
1. goreng ayam dlu jgn garing sgt
2. panaskan minyak tumis bwg putih smpi naik bau
3. boh sos black paper & ayam biar sebati
4. masukkan garam (lupa tulis kat atas),bawang besar,halia dan cili padi,grg biar ayam bermesra dana bersama bahan2 lain
5. tutup api masuk dlm pinggan pehtu boleh makan tp baca bismillah dlu ok...

Rabu, 17 Ogos 2011

MAKARONI BAKOOOOO

Salam semua....

agak kemalasan nk mengupdate hari ni,keje xbyk mood jer yg kureng huhuhu :(...malas nk masak nk so buat macaroni bakar nie,resepi amek kat umah kak amal, memula nk buat yg jenis ada sos putih tuh tp badan macam xbrapa segor je so buat la yg simple dimple cenggini


Guratan Makaroni ( Gratin)

makaroni - tak penah sukat kira ikut sedap tangan je , rebus sampai lembut dulu yek
500 ml susu
2-3 sudu tpg gandum ( 3 sudu keras dan boleh potong letak pinggan tapi lebih yummy klu lembik so guna dlm 1 atau 2 sdb je tpg gandum utk 500 ml susu)
bwn besar 1 labu
serbuk lada hitam
garam gula sesedap rasa
udang or any other sea food kalau mau
ayam pun boleh juga
karot or any other vege yang suka
cheese - cheddar/mozarella

cairkan butter dlm pan then tumis bwg besar hingga naik bau...then masuk ayam/minced beef or seafood, kacau rata seketika then masukkan susu dan kacau rata. bancuh tpg gandum dgn skit air dan tuang ke dlm pan. perasakan dgn lada itam, garam, gula or any perisa yang nak letak. lastly masukkan macaroni dan kacau rata. tuang ke dlm loyang then tabur parutan keju samada mozarella or cheddar, klu malas amik je cheese slice tu taruk atas . bakar/grill dlm preheated oven at 180 for 10-20 minit.

Selasa, 16 Ogos 2011

MURTABAK LAPIS KRAKER

Salammmm...
ari ni kOi xbape betoi sikit, kepala ada pusing ninoninonino rasa mau pejam saje tp dtg jgk opis wpon tertelat sikit....dah lama xkena sakit paler mcm ni huhuhu...jap lg time lunch nak ZZZzzzzzzz ler...tp rasa nye mcm ok jgkan sb boleh nk "mengemas" umah ni hehehe..

wowwwwwwwww sgt2 suka dgn resepi yg kOi masok baru nie,dh lama terintai2 kat umah kak ummi tuh asik bertangguh buat sampai la bulan pose nie...mmg SANGAT2 sedapppp xrasa lgsg "biskut mayat" tuh...hubby siap request nnt buat lg, masa buat murtabak lapis kraker ni ada jemput kawan hubby dtg umah berbuka bersama,diaorg pon ckp sedap siap tanya beli kat mana hehehe....habis satu loyang mlm tuh jgk...

terima kasih pada kak ummi dan kak paty atas resepi yg best nie...jom tgk resepi nyer


MURTABAK LAPIS KRAKER
Resepi: Paty's Kitchen

Bahan-Bahan:-
Lapisan Biskut Kraker
  • 18 keping biskut krackers - kOi guna 36 keping
  • 500 ml santan (*akak letak 400 ml je)-kOi guna susu full cream 350ml
  • 1 tin susu cair
  • 6 biji telur - kOi guna gred B
Untuk Lapisan Daging
  • 500 gm daging kisar (*akak guna 400 gm je)- 400gm jgk
  • 3 biji bawang besar dicincang halus
  • 1 paket serbuk kari daging
  • 7 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 batang lobak merah diparut
  • daun bawang daun sup dicincang
  • 3 sudu besar minyak masak
  • garam secukup rasa
  • 1 biji cili besar - belah 2 potong kecik2 *saya tambah
Cara-Cara:- (Untuk Step-by-Step, sila klick kat dapur kak Paty ni ya..)
  1. Sediakan initinya dahulu.
  2. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia hingga halus. Campurkan pada rempah kari sehingga menjadi pes basah.
  3. Panaskan minyak tumis pes basah sehingga gareng dan naik baunya. Masukkan bawang besar dan daging cincang.
  4. Masukkan 1/4 cawan air dan masak sehingga daging empuk.
  5. Masukkan garam, lobak merah dan daun bawang dan daun sup & cili potong. Angkat dan sejukkan.
  6. Rendamkan 9 keping krackers dalam campuran susu dan santan tadi.
  7. Oleskan 9 x 9 dulang pembakar dengar mentega.
  8. Susun krackers yang telah dicelup tadi ke dalam loyang.
  9. Lapiskan dengan lapisan daging.
  10. Pukul ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi.
  11. Susun lagi krackers atas lapisan daging dan telur tadi.
  12. Tuangkan lagi separuh dari susu tadi.
  13. Ulangi proses lapisan sehingga habis, lebih kurang tiga lapis.
  14. Akhir sekali tuangkan baki susu sehingga habis. Bakar selama 45 minit pada kadar 190C. (*akak buat 2 lapisan daging dan 3 lapisan biskut kraker, bahagian atas diakhiri dengan biskut krakers
    * kOi campurkan telur terus dgn adunan daging tuh,sekali jalan jer tuang nyer, kOi buat 3 lapisan daging dan 4 lapisan biskut kracker guna loyang 4segi saiz 8inci...

sori yea mood nk amek gambo malu2 sebab ada org kat umah,wpon gambo kOi kureng mengancam tp rasa nyer sgt2 marbeles...cuba laaaa

**ntah la nape terjadik nya hari nie,begitu kesusahan nk mencantik kan tulisan,kaler maler berbagai warna telah tercampur hantam aje la yong...

Isnin, 15 Ogos 2011

SAYUR CAMPUR

sayur campur ni kOi masok utk digandingkan dgn nasi kari ayam, tgk org lain masok nasi nie ada buat lauk sampingan tp kOi dah malas cukup la makan ayam,sayur dgn ayo asam tuh pon dah berlebih2...sayur campur ni main campak2 aje sgt senang membuat nya dan yg penting xyah resepi kot hehehe....


xpe lah kOi masuk kan jgk resepi kot ada yg teringin nak cuba cara kOi....


Bahan2
-bunga kobis
-brokoli
-sudip jagung
-karot
-cili padi
-bawang besar
-bawang putih - diketuk2
-sos tiram
-garam- sikit je
-minyak
-air

Cara2
1. Panaskan minyak tumis bawang putih hingga garing sikit
2. Masuk sos tiram dan sedikit garam (sikit je sb sos tiram dah masin) kacau rata
3. Masuk kan sayur keras spt karot,bunga kobis dan sudip jagung,kacau seketika hingga agak layu sikit
4. kemudian tambah bahan lain dan sedikit air,biarkan seketika kemudian tutup api..

NASI KARI AYAM

Assalamualaikum....

salam di pagi senin yg dingin ini...kat tempat kOi sejuk je semlm hujan,dah bape hari hujan kat sini alhamdullilah xterasa sgt puasa lau sejuk2 gini...sekejap je masa berlalu yer dh 15 hari kita berpuasa tinggal lg beberapa hari aje sebelum aidilfitri menjelma...

Ya allah betapa susah nya kOi nak masuk umah ni nk "mencuci" umah nie,bape kali cucuk kunci umah xlepas2 ntah la kenapa,merajuk agak nyer sb lama terbiar :( ....nasib la last boleh jgk masuk..bulan pose nie dah rajin pulok kOi memasok,yelah lau nk beli kat param lauk lebih kurang sama je setiap hari baik masa sendiri xda la gejala sakit perut berlaku...bukan xpergi lgsg ke param, pergi la jgk bila hubby mengajak tp bukan beli sgt pon sekadar berjalan mencuci mata dgn aneka juadah yg byk tuh tp yg serunuknya masa bulan pose ni dpt lihat mcm2 jenis kuih muih tradisional yg keluar tuk menambat selera pembeli...lauk pauk dan juadah lain jgn ckp la bermacam2 jenis yg ada...tp masakan sendiri jugak yg sedap kan!! hehehe

NASI KARI AYAM nie memula nmpk kat umah KAK NOR, tertawan abes bila baca kat umah kak nor, apalagi kOi pon terus ler buat lgpon bahan2 pon mudah aje...resepi dari KAK PAH a.k.a IBUNDO...menurut bundo resepi ni dah lama beliau masak sejak awal perkahwinan beliau lg...jom tgk resepi kot2 ada lak yg nk cuba memasok,kOi c&p dari umah banglo kak nor aje...try la mmg xrugi memcuba nya,mmmg sedappppppppp.....



NASI KARI AYAM
resipi : Ibundo
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
3 cawan beras basmathi
1/2 ekor ayam ataupun lebih dipotong biasa
4 sudu besar butter atau majerin
8 cawan santan dari sebiji kelapa
3 sudu besar rempah kari
4 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris panjang
rempah tumis empat sekawan
1 cube stok ayam kalau suka
sedikit daun ketumbar
daun kari ~ yg ni k.nor tambah-kOi boh jgk
1 sudu besar lada hitam ~ ditumbuk (yg ni k.nor tambah gak)-kOi boh sos lada hitam malas nk menumbuk lada hitam
garam

Cara:
Beras basmathi dibersihkan dan di tos kering airnya. Ketepikan.
Panaskan butter/majerin dalam periuk. Masukkan bawang merah, bawang putih, rempah empat sekawan, dan halia. Tumis sehingga naik bau. Masukkan rempah kari. Tumis sehingga rempah kari masak. Masukkan ayam. Kecilkan api dan biarkan air ayam keluar. Apabila air ayam kering, masukkan santan, garam, stok ayam dan daun ketumbar( k.nor letak daun kari sbb daun ketumbar k.nor masukkan dlm nasi bersama ayam). Masak sehingga ayam lembut dan masak. Padamkan api. * K.Nor masukkan lada hitam yg ditumbuk tu sekali dgn bahan2 lain spt santan, garam dll tu..

Kemudian curahkan kesemua bahan yang dimasak tadi ke dalam penapis. Ambil kuahnya dan masukkan ke dalam beras di rice cooker. Pastikan kuah itu cukup untuk menanak nasi sebanyak 3 cawan beras itu. Kita dah biasa masak nasi dan tentu tahu berapa banyak air yang nak digunakan. Tapi untuk nasi ini, sila lebihkan sedikit airnya daripada ukuran biasa. Kalau kuah tak cukup, tambah sikit dengan air. Kalau kuah terlebih, jangan habiskan. Boleh buat kuah untuk makan nasi nanti.

Apabila nasi sudah 3/4 masak, masukkan ayam dan segala macam tok nenek yang ada bersama ayam itu ke dalam periuk nasi. Gaul dan tanak nasi hingga masak.

kOi masok nie utk makan berdua aje so byk benda yg kOi adjust blk,yelah lau ikut sukatan nie mau 2 hari kena mkn taupon cik tong berbuka bersama kOi pulok...kOi masok nasi dgn sayur campur dan air asam aje...air asam kOi tuh xda bawang hahaha bawang habis xsedor diri kah3 last makan aje la ayo asam tanpa bawang...
terima kasih tuk bundo kerana sudi share resepi nie dan xlupa tuk kak nor yg buat promosi tuk nasi nie....

Jumaat, 12 Ogos 2011

SALAM RAMADHAN

SALAM SEMUA...

ayooooooo begitu lama kOi tidak mengupdate blog nie..skrg nie mmg sgt2 teruk! malas nk masak tp lau dh masak malas nk amek gambar segala bagai...tp kunjung secara senyap sambil terjengket2 ke rumah2 rakan blogger yg lain tetap berjalan dan byk resepi baru dah dicuba cumaaaaaa no pic no update ler....

bulan pose ni dh dtg blk mood nk memasak so dah ada pic terbaru yg disnap tp card reader lak buah hal xleh nk upload kat lappy,nk g beli yg baru malas lg so tunggu la bebila rajin akan kOi beli dan start update kat sini hahaha BOLEH MACAM TUH...

mcm mn pose kali ni,kOi agak sayu sikit ler, pose pertama tanpa bonda disisi...kejap je masa berlalu hari ni dah genap ENAM bulan bonda pergi meninggalkan kOi sekeluarga..tahun ni dah xda lg kuih jongkong, kuih wajib di bulan pose tuk hidangan sekeluarga,selalunya tiap2 tahun bonda akan buat kuih tersebut utk hidangan berbuka, bonda selalu buat kuih jongkong masa ramadhan je ntah la kenapa tp mungkin utk menaikan selera kami tuk berbuka agaknya....biarlah semua kenangan bersama bonda agak tetap subur dihati kOi, semoga bonda tenang disana dan berada dikalangan org yg beriman dan dikasihinya...amin...

k lah selamat berpuasa kepada semua...nnt dah beli card reader baru kOi update balik blog kesayangan ni...bai3


(mangsa terbaru utk syawal tahun ini)