Khamis, 20 Mei 2010

AWARD

The Sunshine Award nie kOi dapat dari k.madiha aka k.ratna dan k.nuridah...thanx to akk2 berdua yer...


"The Sunshine Award is awarded to bloggers whose positivity and creativity inspire others in the blogging world."
Friends, when you write about this award, you may follow these rules:
i. Nominate 12 more bloggers.
10. k.zati
11. CMG
12. k.rani
ii. Put the logo onto your sidebar or within a post.
iii. Link the nominees within your post.
iv. Let the nominees know they have received this award by commenting on their respective blogs.
v. Share the love and link to the person from whom you have received the award
***terima kasih yg teramat sgt kOi nk ucapkan kepada semua rakan2 yg sudi memberikan pendapat,komen serta tips2 utk kOi dlm n3 sebelum nie...Insyaallah semua tu xakan kOi pandang sepi sahaja...skrg nie kOi tgh merancang sesuatu (mcm gempaq je) he3...
***ermmm kOi rasa akan berdiam diri seketika tuk sementara waktu nie bagi memberi laluan kpd kerja2 opis yg makin melambak atas meja opis kOi (bkn apa xsempat nk xperimen lgsg sb kekdg malam baru blk so kat kedai la tempat kOi bersantap) dan jgk tuk future projek kOi...
terima kasih kepada yg sudi bertandang ke rumah kOi yer dan terus2kan lah utk dtg lagi tapi utk seketika ini rumah ini akan sunyi sementara taw..nnt bila kOi dah start berblog semula jgn xmo dtg lak yer...
salam rindu utk semua yer...

Jumaat, 14 Mei 2010

KEJUNG TANGAN

AsSalam..salam jumaat yg indah...sampai lg kita ke penghujung minggu yer sekejap je masa berlalu...ermm kali nie kOi nk mintak pendapat kengkawan jer disamping nk tunjuk aktiviti kejung tangan nie ha3...matlamat utama kOi buat blog nie sb kekunun nyer nk biz kek tapi dah tertukar lak jd blog makan2 tapi xpe la asalkan kOi bahagia dan dpt ramai kawan baru...skrg nie kOi dah dlm perancangan nk buka satu lg blog tuk kek sahaja (ok x)...disitu kOi akan fokus tuk jual kek aje no more resepi...tapi masalah nyer mcm mn kOi nk dpt market (kOi xmanis mulut tuk berbicara sal nk jual kek dgn org) selama nie pon kOi dok buat bawa g opis kOi, opis hubby xpernah pon org ode (xsedap kot) masalahnya tiap kali bawa licin aje siap suh bawa lg (bkn oder taw) lg satu kOi bukan suka2 hati je buat kek nie kOi pergi belajar jgk so that mean xla teruk sgt kek kOi kan...baru2 nie ada beberapa org kawan tanya kOi sal cuppies, katanya nk oder tapi bila bgtaw harga terus senyap jer memula beria giler...xpe la bukan rezeki kOi agak nyer...ermm mahal sgt ker lau kOi nk jual cuppies RM30 tuk 16 biji...cuba kengkawan semua bagi pendapat sikit...




saje jer melatih tangan yg dah lama xdesign cupcake nie, abaikan la sb warna xbyk pilihan malas nk byk lgpon saje nk praktis jer..lau ada design pelik2 tuh sb nk abiskan bc aje...

Khamis, 13 Mei 2010

NASI PILAU UDANG

Nasi nie kOi lawan kan dgn ayam masak minang tuh..mmg sedap nasi nie tapi akan bertambah sedap jika ada jelatah atau acar rempah ker sesuai la tuk meneutralkan rasa rempah (mcm CMG ckp ler)...resepi nie kOi amik dari blog k.nuridah atau fiqah99 tuh..thanx yer akk..kOi copy paste kat sini tuk share dgn org lain lak...


Nasi Pilau Udang

Bahan-Bahan
500 gm udang besar dibuang kepala dan kulitnya serta urat-uratnya
1 biji bawang besar dihiris halus
sedikit minyak untuk menumis

Bahan Kisar

1 biji bawang besar
2 batang lada hijau
1 batang lada merah
1 ulas bawang putih
1/2 ini halia
2 tangkai daun ketumbar
1 biji tomato kecil
1 sudu makan serbuk lada
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk kunyit
garam secukup rasa
air perahan limau daripada 1/2 biji limau kuning

Cara-Cara

1. Panaskan minyak, masukkan bawang. Bila bawang nya sudahgaring, masukkan bahan-bahan kisar dan garam.
2. Dikacau rata. Perahkan air limau, kemudian masukkan udangsetelah bangkit bau bahan tumis.
3. Dimasak lagi atas api sederhana hingga kuahnya pekat.

Cara Menyediakan nasinya

Bahan-Bahan
500 gm beras basmathi dicuci dan ditoskan
sedikit minyak sapi

Bahan untuk ditumis
1 biji bawang dihiris halus
4 kunutm bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 kerat kayu manis dalam 3cm panjang

Bahan Kisar

2 ulas bawang putih
1 inci halia2
1/2 cawan air
sedikit air mawar untuk mewangikan nasi
sedikit garam
sedikit perwarna kuning

Cara Membuatnya
1. Panaskan minyak sapi, masukkan bahan untuk ditumis.
2. Apabila bawang nya telah layu, tambahkan air, air mawar dan garam.
3. Bila airnya mendidih, masukkan beras, ditutup dan dimasak.
4. Bila nasi mula kering, bubuh sedikit pewarna pada nasi itu.
5. Renih selama lima minit. Kemudian masukkan udang yang telah dimasak dengan rempahnya sekali. Biarkan udang tertutup dengan nasi.
6. Masak hingga wap mulai meluap dari periuk, kacau nasinya supaya bercampur dengan bahan pewarna. Masak hingga nasinya tanak.

*tuk 2 menu nie kOi xbuat la sebanyak mana yg ada dlm resepi...mcm nasi tuh kOi xguna kan beras basmathi pon guna berasa besa jer..jgn terkezut lak tgk nasi panjang he3..

AYAM MASAK MINANG

AsSalam semua...malas nk ckp byk2 rini..badan xbape sihat nie..kOi sokmo gini lau hubby xda mesti la nk jadi mcm2 lau bukan sakit mesti jdi pape sekeliling kOi...tapi itu semua kan ujian dari NYA tuk hamba2 yg disayangi...jom layan menu nie kOi amik dari umah CMG, chef dari sedenak yg tersohor tuh...sedap tau ayam nie rasa die lain la, susah nk so lebih senang lau korang sendiri yg try test...thanx to CMG, kOi copy & paste kat sini yer resepi CMG...

AYAM MASAK MINANG - CMG

BAHAN-BAHANNYA :
1 ekor ayam, dipotong 12 (mat potong 16)
20 tangkai cili kering, kerat, rendam air panas, tos dan kisar halus
3 biji bawang besar*
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 cm halia*
1o biji buah keras*
2 cm kunyit hidup*(*dikisar halus)
5 cm lengkuas, diketuk
2 batang serai, diketuk
200 ml santan (mat guna susu sejat)
1 kiub ayam "Maggi"
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :
Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan.

Panaskan minyak dalam kuali, masukkan serai dan lengkuas titik, tumis hingga harum. Masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tambah cili kisar dan terus menumis hingga cili dan bahan lain garing.
Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Biar ayam kecut sedikit. Tambah santan, kacau dan masak dengan api sederhana.

Masukkan asam gelugur, garam secukup rasa dan sedikit gula (mat guna gula melaka). Kacau sebati.
Masak hingg kuah pekat dan sedikit kering, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam2man...

Selasa, 11 Mei 2010

BROWNIES MOCHA MELEKIT

AsSalam semua...antara salah satu brownies tersedap yg kOi pernah buat..mmg kOi suka ngat dgn rasa nye yang moist dan kaya dgn ke"chocolate"tannyer...kOi mmg syorkan pada yang suka brownies tuk try brownies nie pasti xmenghampakan..kOi dpt resepi nie dari k.ieda marlida yg suka memasak tuh...thanx akk share resepi nyer dgn kitaorg yer...

BROWNIE MOCHA MELEKIT

Bahan-bahan
250 g coklat,dipotong kiub
125 g mentega
150 g gula kastor
120 g krimer sejat marigold
1 sudu besar butir-butir kopi @ 100 ml kopi yg pekat - kOi guna 1sb nescafe
4 biji telur dipukul pelahan
100 g tepung berserbuk penaik * - 100gm tpg gandum + 1 st SB
1 sudu teh serbuk penaik *
50 g serbuk koko *
(semua bahan bertanda * di ayak bersama)

Cara-cara
1.Panaskan ketuhar pada suhu 155c.Gris dan alaskan acuan berbentuk empat segi 18sm dgn kertas minyak.
2.Campurkan coklat,mentega,gula,krimer sejat marigold dan butir-butir kopi dlm periuk.masak di atas api perlahan sehingga campuran menjadi rata(ibu guna cara double boil)
3.alihkan campuran itu drp api,masukkan adunan tepung,kacau rata dan tambahkan telur. 4.Tuangkan adunan ke dalam acuan yg disediakan.kukus bakar(bain marie) kek selama 30 min. 5.Biarkan kek selama lebih kurang 6 jam sebelum mengalihkannya dr acuan.Utk mempercepatkannya, sejukkan kek di dlm peti sejuk selama 1 jam sebelum di potong.

brownies nie kOi buat sama hari dgn kuih lapis pes kacang merah tuh...saje buat sb keesokannya ada kawan hubby nk dtg umah...tgk la potong ikut sedap jer sebab nk cepat...kwn2 hubby pon ckp sedap kedua-dua kuih yg kOi jamukan so apalagi kawan2 try la buat yer...sape yg dekat dgn kOi lau xmo buat boley oder k..ahakkkkkzzz (ada ke yg nk oder)...ermm lepas nie slow sikit la kOi nk mengupdate yer sb hubby xda nnt masak pape xda org nk mkn pon...hubby g Tanjung Longgok kat Johor tuk operasi penembakan lak...minggu depan baru blik...sobsob sedey nie asik kena tinggal jerk...

Isnin, 10 Mei 2010

AWARD LAGIK

suka nyer hati kOi dapat apron nie..lau kat umah masak jejarang jer guna apron tapi xla secantik apron ni..makasih yer k.madiha sudi bg apron nie kat kOi tapi kOi xla pro masak ngat masih tgk2 resepi lg xda la ciptaan sendiri mcm akk..bila dah dpt apron nie ada la die punyer tugasan tapi xpe xsusah pon he3..

A. 3 jenis lauk pauk yang suka dimasak
i) masakan berkari/rempah
ii) masak lemak cili padi
iii) asam rebus tempoyak ikan patin

B. 3 jenis pencuci mulut yang paling best pernah buat
(kOi xpernah n3 lg benda nie semua IA ada masa kOi buat dan publish kat sini)
i) puding lapis biskut
ii) puding jagung
iii) puding roti

C.3 jenis biskut kegemaran time raya
i) bahulu (boley cicah dgn air oren sedappppp)
ii) tart nenas
iii) cornflakes madu

D.Bagi Award ni pada 3 orang rakan anda yg juga rajin memasak
i) sue qatar
ii) mariam
iii) k.nur

nie lak award sempena Hari IBu

dari CMG

dari k.za ainindelights

KUIH LAPIS PES KACANG MERAH

AsSalam...salam bersiaran kembali..wahx mcm TV la pulak he3..Selamat Hari Ibu diucapkan kepada semua ibu,mak,mama,ummi,mummy dan segala bagai khusus tuk para ibu yg sedang membaca skrg...tuk yg xmembaca tetap diucapkan selamat hari ibu jgk...sempena hari ibu nie kOi mohon pada Yang Esa agar dikurniakan cahaya mata sebagai pelengkap kehidupan rumahtangga kOi harap semua rakanx sekalian turut mendoakan utk kOi jgk..amin...
berbalik kita kepada resepi yg telah kOi cuba kali nie iaitu KUIH LAPIS PES KACANG MERAH yg kOi amik resepi dari blog k.madiha dari k.ayu dari my.resepi...thanx pada semua yg terlibat dlm resepi ini..kesimpulan nyer kuih lapis nie mmg sedap lgpon kOi mmg pengemar kacang merah...jom layan resepi dan pic nyer sekali...


kOi potong kuih ntah pape sb ada org dtg umah kelam kelibut kOi xdpt posing cantikx..janji mkn sedap dah ler

Source : my resepi
Ingredients:-(27cm tray- I used 26cm)
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
200ml santansedikit garam
3/4 cawan gula-saya gunakan 1/2 cawan saja kerana pes kacang dah manis-kOi pon ltk 1/2 cwn aje
400 gram pes kacang merah
pewarna merah dan kuning star brand
1 cawan air panas untuk larutkan gula
3 cawan air biasa

Method:-
1. Larutkan gula dengan 1 cawan air panas.Masukkan santan dan 3 cawan air. Masukkan tepung dan kacau hingga sebati.Tapis adunan untuk hilangkan bintil-bintil yang tidak larut.
(Cara kOi : blend semua bahan dalam blender biasa aje tapi pastikan masukan air dlu baru masukan tepung sikit demi sikit agar bahagian bwh blender tidak melekat dgn tepung..senang sikit nk basuh nnt lau masuk tepung dlu nnt melekat lak tepung kat bwh blend)
2. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Pertama, warnakan dengan 1/4 sudu teh pewarna merah, yang kedua ditambahkan dengan pes kacang merah dan dikacau hingga sebati, dan yang ketiga warnakan dengan 1/4 sudu teh pewarna kuning.
3. Panaskan periuk pengukus sampai biar cukup panas. Sapu loyang dengan minyak masak supaya kuih tak melekat pada loyang nanti. Masukkan setengah daripada adunan warna merah ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit.
4. Buka penutup pengukus dan lap wap air pada penutupnya. Masukkan setengah daripada adunan yang dicampur pes kacang merah. Kukus 5 minit.Buka penutup pengukus dan lap wap air pada penutupnya.
5. Masukkan setengah daripada adunan warna kuning. Kukus 5 minit.Ulang langkah di atas untuk lapisan pes kacang merah, kuning dan akhir sekali merah.Setelah selesai semua lapisan, kukuskan lagi selama 30 minit.
6. Tunggu hingga BETUL2 SEJUK barulah dipotong