Assalam semua..nie lg satu menu masa mkn2 hari tu..BANANA CAKE..kOi amik dari blog mamafami, amik dari blog maklang,amik dari chef zubaidah...thanx to all of u...kek mmg sedap dan kalau simpan 2 hari lg moist sesgt xpuas mkn rasanyer...bagi pengemar pisang try la buat mmg xrugi...
BANANA CAKE
Ingredients :
200g flour
1 teaspoon bicarbonate soda
1 teaspoon baking powder
150g ripe bananas ~ mashed (I used 2 ripe bananas, medium size)-kOi lebihkan baru ummpph
3 eggs
1 tablespoon ovallette
a few drops of banana essence (I added)-kOi bubuh jgk
170g castor sugar
120g melted margarine-boley guna myk
Enough chocolate rice/vermicelli ~ coat with a bit of flour-letak almond nib mcm mama
Method :
1. Sift flour, bicarbonate soda and baking powder. Set aside.
2. Beat eggs, ovalette and banana in a mixer over medium speed. Add in banana essence.
3. Add in sugar a little at a time. Continue beating. Pour in the melted margarine.
4. Fold in the sifted dry ingredients and the chocolate rice.
5. Pour into the prepared tins.
6. Bake in a preheated oven at 180 C for 40 to 45 minutes. (Oven temperature and baking time may differ)
Spaghetti bolognese
-
sesekali tukar selera lah kita...
spaghetti bolognese dengan bahan apa yang ada kat dapo jer lah... kita yang
buat dia, so ikut lah citarasa sendiri kan...
Sehari yang lalu
MEMANG BEST KEK NI KENA LAK BUAT MINUM PTG LEGA
BalasPadamNampak besorlah kek tu..bape hari nk habis heee..ala kalau kek dh sedap sekejap jer dh licin..nk p cari pisang lah...
BalasPadamk.ida : mmg best perghhh
BalasPadamana : kita buat 2 adunan guna loyang 8x8...sekejap je habis nie sb ramai minat FOC..ha3..
Kmal suka kek pisang ni.. kalau dekat dah sua sepiring nak sepotong he..he..
BalasPadamkita dah buat dah banana cake ni dan memang ada yg order tp tak byk satu aje he..he..
BalasPadamroti jala ni memang tak pandai lah dah byk kali buat tak menjadi tu yg geram tu.
nape tak jd seri mukanya biasanya kueh2 mcm ni senang nak jd.apa yg terjd dgn seri muka?
Salam midza, Banyak betul menu makan2 tu ya. Semuanya nampak best. Akak suka pulut kuning tu.
BalasPadamKek setan dan kek pisang tu pun cedap... tak pernah try lagi. Teringin juga nak rasa, bilalah ada kesempatan ya.
k.mal : mmg sedap kak lau ada pisang mmg nk buat lg
BalasPadamk.ida : tula nnt try lak choc banana..seri muka kita dh hilang seri nyer
k.yati : pulut kuning tuh yg habis dlu ritu tapi buat xbyk pon..akk try kek setan dgn kek pisang tuh mmg best...