Khamis, 18 Ogos 2011

assalamualaikum

selamat pagi yeop2 dan yong2 seme,harini teman awal bebenor sb mood rajin sudah ada ahaakkkzzz....saje je harini nk update pepagi sb ingat tengahari sikit nk update lg hohohoho ( mcm terlebih2 menu pulok) bkn apa tahun lepas masa ramadhan punya masak & snap pic tp xsempat habis buat n3 pehtu gambo byk xupload dok terbiar aje...yg betoi takut virus ajaib tuh dtg jer...

ayam black paper ni dmasak kala stok brg basah hampir pupus dlm fridge(kOi ni jenis lau kering betoi baru gedik2 nk beli brg,lgpon kawasan umah kOi senang nk dpt stok brg2 basah yg segar2 dari laut ke darat ke xla kesah sgt)...tgk2 ada ayam 3 ketoi aje,mula nk masak kicap aje tp pk blk asik2 masak kicap aje buat yg len la pulok...hubby lak ckp masak black paper la pulok...kOi masok ringkas je ntah dah pernah post,malas la nak cari so kOi bg resepi lain ler...


AYAM BLACK PAPER

BAHAN :-
1. ayam - 3 ketoi
2. bawang putih - seketoi
3. bawang besaq - seketoi
4. halia - 1 inci (dimayang kasar)
5. cili padi - ikut suka
6. sos black paper - ikut suka
7. minyak - ikut suka nk minyak melaut boh la 5kg
8. mulut - utk masuk kan ayam bila nk kunyah hahaha

CARA :-
1. goreng ayam dlu jgn garing sgt
2. panaskan minyak tumis bwg putih smpi naik bau
3. boh sos black paper & ayam biar sebati
4. masukkan garam (lupa tulis kat atas),bawang besar,halia dan cili padi,grg biar ayam bermesra dana bersama bahan2 lain
5. tutup api masuk dlm pinggan pehtu boleh makan tp baca bismillah dlu ok...

2 ulasan:

  1. cili padi tu kalau ikut suka bundo , mahu letak segenggam kehkeh..
    bundo nak gi umrah. besok berangkat. doakan selamat pergi dan balik.

    BalasPadam
  2. bundo kOi pon suka cili padi bebyk hhehe...
    ok bundo semoga selamat pergi dan balik yea...

    BalasPadam