Khamis, 22 Julai 2010

SHABSUKA

AsSalam semua
hari nie lewat masuk n3 baru sb g jejalan umah org dlu..ayaaaaa apa punya org pegi jalan2 umah org smpi xkemas umh sendiri..hari nie kOi nk share satu resepi yg rasanya dah ramai kwn2 yg lain buat..mula tgk kat umah KOG tapi mcm xda nafsu je nak buat lg lepas tuh sorg demi sorg dah buat last sekali kOi tgk kat umh k.nur spore..k.nur dah 2 kali buat lak tu, dlm hati kOi mesti sedap benda nie lau x xkan k.nur nk repeat buat kan so kOi try la...kOi amek resepi kat umah k.nur yg asalnya dari umah k.ayu...mmg sedap ponnnnnnnnnn..terasa masam dan manis nye tapi seperti biasa ada la kOi derhaka sikit kat resepi sb xda stok bahan2 ampun yer k.nur & k.ayu pepandai je kOi nie..kOi xbuat ikut adunan nie tapi kOi masih menggunakan bahan2 dlm rsepi cuma diolah tuk mkn 2 org jer...



kOi xda la pinggan yg canggih manggih tu kOi hantam dalam loyang jer senang citer wakakaka
Shabsuka

Ingredients:-
500g minced beef(or sliced beef)-(500g daging lembu kisar atau daging dihiris)-kOi guna daging ayam kisar (itu je yg ada dlm esbox)
3 tbsp chili paste-(3 sudu besar cili kisar)
3 tbsp minced garlics-(3 sudu besar bawang putih kisar)
2 tbsp minced ginger-(2 sudu besar halia kisar)
4 tbsp curry powder-(4 sudu besar serbuk kari daging)
1 big onion diced-(1 biji bawang besar dipotong dadu)
1 tomato diced-(1 biji toamto dipotong dadu)
1 cup mix vegetables-(1 cawan sayur campuran)
1 can medium size tomato puree-(1 tin tomato puree size sederhana)
4 tbsp tomato sauce-(4 sudu besar tomato sos)
1/2 -1 tbsp sugar-(1/2 -1 sudu besar gula)
1-2 cups of water-(1-2 cawan air)
salt and MSG to taste-(garam & serbuk perasa)

Ingredients for toppings:-(Bahan untuk taburan)
2 big onions diced-(2 biji bawang besar dipotong dadu)
2 tomatoes diced-(2 biji tomato dipotong dadu)
some coriander leaves or chinese celery-(sedikit daun ketumbar atau daun sup)
1-2 red chilies sliced-(1-2 lada merah dihiris halus))
1-2 green chilies sliced-(1-2 lada hijau dihiris halus)
2 tbsp fried shallots (optional)-(2 sudu besar bawang goreng-optional)
6 eggs-(6 biji telur)

Method:-
Mix minced beef with garlics, ginger, and curry powder. Let it rest for at least 20 minutes.
Heat oil in wok and saute onions till soft. Add in chili paste and cook till oil goes up the surface.
Add in marinated beef and stir well. Add in 1-2 cups of water. When beef has reached 3/4 cooked, add in tomato puree, tomato sauce, mixed vegetables and diced tomatoes. Stir well and add in salt, sugar and MSG to taste. Adjust the taste(it should be a bit sour, sweet etc) according to your preferences. Let it simmer for a while and dish out.The mixture shouldn't be too thick or too thin.-(Campurkan daging, dengan bawang putih kisar, halia kisar, serbuk kari dan biarkan selama 20 minit. Panaskan minyak dan tumins bawang besar hingga layu. Masukkan cili kisar dan kacau hingga pecah minyak. Masukkan perapan daging tadi dan gaul rata. Masukkan 1-2 cawan air. Bila daging sudah hampir 3/4 masak, masukkan tomato puri, tomato sos, sayur campuran dan toamto yang dipotong dadu tadi. Kacau rata dan masukkan garam, gula & serbuk perasa secukup rasa. Sesuaikan rasa-ia harus ada masam dan manisnya.. Biarkan ia reneh sebentar dan matikan api. Shabsuka ini haruslah tidak terlalu cair atau kering.)

Method for preparing Shabsuka:-(Cara menyediakan dan menghidang shabsuka)
Put the beef in a bake able dish and level it.
Sprinkle all the topping ingredients like the tomatoes, onions, chillies, coriander leaves and fried shallots on top of the beef mixture. Make small holes for eggs and bake at 180C degrees for 15 minutes or at least till the eggs are almost cooked. Scoop the some mixture and serve hot with white toasted soft bread or toasted french loaves.-(Bila daging sudah masak, masukkan kedalam loyang atau mangkuk yang boleh dibakar dan ratakan. Taburkan bahan2 taburan, seperti tomato, bawang, lada, daun ketumbar/sup dan bawang goreng diatas daging tadi. Buatkan lubang untuk telur dan bakar 180C selama 15 minit atau hingga telur hampir masak. Ceduk sedikit adunan tadi dan hidangkan dengan roti putih atau roti perancis bakar/panggang)
Sources:-From www.resipi.net

kOi makan dgn roti putih biasa sapu mentega sikit pehtu bakar...perggggggghhhh mmg best ikut hati mmg nk buat lagi sb makan shabsuka nie mmg mengenyangkan..dah abis roti kOi ratah mcm tuh aje pon sodap...rugi sape xtry mmg best...

6 ulasan:

  1. koi pun terasa nak buat lepas tengok umah kak nur tu..sedap je tengok telur tuh..nak try jugek la nanti..

    BalasPadam
  2. salam mizwa,
    tak kisahlah bakar pakai loyang ke pinggan cantik ke..yang penting sodap..hehe..
    mintak akak sikit kecur tengok mizwa punya tu ha..

    BalasPadam
  3. izah : buat le weh..aok mesti tok nyesal punyer...
    k.ayu : hehehe..tapi nmpk yg akk buat lg best..

    BalasPadam
  4. kena cuba ni:) eh tak apa hidang dalam pinggan plastik pun asal kan makanan tu Sedap:)

    BalasPadam
  5. sedapnya, teringin juga nak try tp tgh fikir nak makan dgn apa

    BalasPadam
  6. CM : try la mmg best he3..
    IRA : mkn dgn nc pon sodap..

    BalasPadam