Isnin, 16 Ogos 2010

APAM DOT-DOT

AsSalam semua...
kembali bersiaran di petang hari...wah harinie galak nyer kOi mengupdate blog yer...dah ada byk yg nk dikongsi so kOi masuk kan aje la nnt lau dah xda dok la senyap2 haahaha...apam dot-dot dah lama berkenan asik dok tgk kat umah mamatiera jer bila dh dpt resepi terus la kOi berxperimen...kOi dpt resepi dari umah k.am-flora...thanx yer k.am..halalkan kOi kongsi resepi apam nie kat sini yer...

APAM DOT-DOT

Bahan-bahan (lebih 100 biji papercup kecil) :

3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150gm susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)

Cara-cara :
1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajua maxima selama 6 - 8 minit.
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang. 5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
6. Picitkan lagi adunan yang sama warna sehingga ¾ penuh.
7. Untuk mendapatkan dot dot tu..just ambil adunan yg berlainan warna yg ada d piping bag yg d potong lubang kecil (bulat) ...just pump few dots on top of the adunan ..ikut lah berapa dot yg anda suka......kemudian kukus 15 hingga 20 min.. Cantik...& selamat

8 ulasan:

  1. fuwoooo..lawonyer dot dot..ni yang jaki nehhh

    BalasPadam
  2. comeynyerrr apam dot..dot tuuu

    BalasPadam
  3. cantiknya dot dot mu mizwa!!..hehehe
    lajunya hari ni mengupdate ya..sampai ketinggaln akak tau..haha

    BalasPadam
  4. IZAH : biler aok nok mendot-dot pulok..
    AZUE : hehehe tapi akk lg chumel...
    AYU : tula k.ayu terlebih rajin harinie hehehe

    BalasPadam
  5. dah try buat tp xcantik mcm dlm gmbar..
    xnaik gebu pun...
    maybe sbb sy xttup penutup pengukus dgn kain kot..
    apam jd brisi air...
    sdp tp xcntik la...huhuhuhuhu

    BalasPadam
  6. wowwww gebusnyaaaa....naik cantik sangat. :)

    BalasPadam
  7. salam, akak guna paper cup tu saiz apa erk?

    BalasPadam
  8. lawo apam polka dot aok nih ...teringin pulok ...bole saya ambik resipi nih ....minta halal yea ..tq

    BalasPadam