Jumaat, 20 Ogos 2010

SAYUR LEMAK KACANG PANJANG

AsSalam seme...
bz betoi kOi hari nie...nmpk nye minggu kebzian kOi akan melanda nie sb kOi dah LO dari gomen so byk documentation kena prepare adehhhh laaaaaaa sape nk tolong nie...
malas nk pok pek dah nie menu bila ntah masa berbuka cum sahur yer senang citer...kOme berdua jer xyah nk masak byk2 nnt kompen xabes...kOi ni lau mkn nasi mesti nk ada sayur lau xda rasa mcm xlengkap jer..cukup lau xda lauk pauk besar2 nie sekadar ikan grg dgn sayur pon dah ok...wa xkesah punyer...resepi nyer simple jer tapi rinie dgn berbesar hati nk kongsi jgk nnt nmpk pendek je blog kOi....

SAYUR LEMAK KACANG PANJANG

BAHAN :

10 urat kacang panjang- dipotong pendek
1/2 batang karot
1 biji cili merah - belah 2
3 biji cili padi - belah 2
1 biji bawang besar - potong baji
2 biji bawang merah - ditumbuk
sedikit ikan bilis - ditumbuk
sedikit kunyit hidup - hiris nipis
santan 200gm
air
garam

CARA :
1. Masukkan bahan tumbuk bersama sedikit santan dan air...didihkan sebentar
2. Masukkan karot dahulu sebentar kemudian kacang panjang dan kunyit biarkan sayur 1/2 masak
3. Masukkan santan pekat, cili dan bawang besar. Perasakan dgn garam kacau agar xpecah minyak dan biarkan seketika kemudian tutup api...


2 ulasan:

  1. kalau kacang panjang tu tak celur dulu tape ke?

    BalasPadam
  2. Xpe x celur pun

    BalasPadam