Jumaat, 19 Ogos 2011

BUBUR KACANG JAGUNG

ASSALAMUALAIKUM

Salam Jumaat yg mulia, Alhamdullilah kita masih diberi peluang utk menghirup udara yg segar hari ini....marilah kita mengguna peluang ini tambahan di bulan yg penuh keberkatan dgn melakukan amal2 kebaikan....(mcm ustazah la pulok yea)

nie menu yg bila ntah la kOi main update ikut suka nmpk gambo aje...bubur kacang nie mmg peberet kOi dgn hubby, kita org suka makan pas keluar peti yg sejuk2 tuh mmg walaaaa...kOi buat anggara tuk 2-3 org makan aje bukan bulan pose takut x abes lau byk2...

BUBUR KACANG

BAHAN2 :-
1. 1 1/2 cawan kacang hijau - di rendam
2. 300ml santan pekat
3. 100ml air
4. 2 tongkol jagung - dihiris amek isi
5. 5 sudu besar gula merah/nisan - di masak dgn sedikit air & tapis
5. 8 sudu besar gula biasa
6. sedikit garam

CARA :-
1. rebus hijau bersama air sehingga agak kembang(jgn kembang sgt)
2. masuk kan gula merah,gula biasa,jagung dan sedikit garam biarkan seketika
3. masuk kan santan pekat kacau jgn biar pecah minyak
4. biarkan sehingga mendidih sikit (still kacau) baru tutup api...


***ngeeeee nape ek blog kOi ni xupdate blog kawan2 yg dah update,bygkan blog yg dah update smlm tulis baru 14min update huhuhu...nk wat cam ner ek...???

6 ulasan:

  1. waaaa pagi2 dah goda dengan bubuq beh tahan ni,akak kue2 ni kena tunggu lepas ghaya,anak2 semua berbuka dengan nasik

    BalasPadam
  2. hehehhe...sy kat umah mesti buat 1 jenis kuih dgn nasi,kekdg nasi xmkn waktu berbuka...

    BalasPadam
  3. Salam selamat bepuasa...sdp tu bubur kcg hujau gan jagung, wagi je kan...lama pulak x mkn bubur kacang

    BalasPadam
  4. kalau letak dlm peti ais lagi pekat gitu kan. best2..kalau hubby terus suh buat aiskrim.. hehe

    BalasPadam
  5. kak shiela...
    mmg sedap,kOi suka ngat lau buat bubur kacang masuk jagung

    BalasPadam
  6. izah...
    aku suka eskrim kacang hijau dgn pulut hitam hehehehe

    BalasPadam